Λίγες μέρες έχουν περάσει που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση το νέο αντεργατικό τερατούργημα της Κυβέρνησης της ΝΔ και παρουσιάστηκε με τον τίτλο για τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην ΕΕ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει ξεκάθαρο στόχο να ξεπαστρέψει με fast track διαδικασίες ότι μας έχει απομείνει σε εργασιακά δικαιώματα. Γιγαντώνει την ευελιξία και εντατικοποιεί την εργασιακή εκμετάλλευση. Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στην δουλειά μας. Φέρνει νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, με νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή νομιμοποιεί καθεστώς ξεζουμίσματος των εργαζομένων και μάλιστα με πολλαπλές αντεργατικές επιλογές!

Το νομοσχέδιο αυτό είναι προέκταση του νόμου Χατζηδάκη για την διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας με στόχο του, την πλήρη κατάργηση του 8ωρου-5νθήμερου-40ωρου. Είναι η νομιμοποίηση της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης που οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανάθρεψαν!

Στις μέρες μας την ένταση της εκμετάλλευσης την παρουσιάζουν ως «πραγματική ζωή» για να της δώσουν νομιμοποίηση και πλευρές δήθεν ελέγχου, ισχυριζόμενοι ότι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς και ο αξιοπρεπής μισθός είναι μια «παρωχημένη κατάσταση», που αποτελεί εμπόδιο στην καπιταλιστική ανάπτυξη και που εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας στο βωμό της.

Ειδικότερα αυτά που προβλέπει το αντεργατικό νομοσχέδιο:

  • Την νομιμοποίηση της πολλαπλής εργασίας, διασφαλίζουν δήθεν το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση να έχει παραπάνω από μία δουλειά. Στην πραγματικότητα με νόμο δίνουν την δυνατότητα στους εργοδότες να μας ξεζουμίζουν με 13 ώρες δουλειάς τη μέρα δηλαδή 78 ώρες την εβδομάδα, απαλλάσσοντας τους από την υποχρέωση καταβολής υπερωριών και προσαυξήσεων υπερεργασίας καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να απασχολούν έναν εργαζόμενο σε διαφορετικές εταιρίες. Πχ 8 ώρες εργασία στην μια εταιρία 5 ώρες στην δεύτερη εργασία χωρίς να βαραίνει τους εργοδότες το επιπλέον κόστος και μάλιστα με τα διαλλείματα να μην συμπεριλαμβάνονται μέσα στο ωράριο δουλείας. Δηλαδή δουλεία μέχρι εξαντλήσεως 13 ώρες και.. την μέρα υπολογίζοντας μέσα σε αυτήν τα διαλείμματα και την μετακίνηση μας.
  • Νέες συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης , όπως αυτές των μηδενικών ορών και κατά παραγγελία. Ουσιαστικά οι συμβάσεις αυτές βάζουν τέλος στη διασφάλιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, εφόσον δεν θα γνωρίζουμε το πότε αλλά και πόσες ώρες θα χρειάζεται να δουλεύουμε καθημερινά. Η ενημέρωση θα έρχεται ένα 24ωρο πριν την έναρξη της δουλειάς μας, όποτε ο εργοδότης έχει ανάγκη, αρά και ο μισθός μας και οι αποδοχές μας σε άδειες και επιδόματα δεν θα είναι σταθερές, εργαζόμενο στα έρμαια των ορέξεων της εργοδοσίας, χωρίς χρόνο ούτε για τον οικογενειακό μας προγραμματισμό!
  • Στόχος η κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο για τις επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής αλλά και για όσες έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν 6 και 7 ημέρες της εβδομάδας με το σύστημα βαρδιών.
  • Προστίθεται πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος και στις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Έως σήμερα για να γίνει απόλυση πριν τη λήξη σύμβασης μπορούσε να γίνει δεκτή μόνο με την αιτιολογία πολύ σημαντικού λόγου, με αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου απελευθερώνεται η απόλυση συμβασιούχων πριν τη λήξη της σύμβασής τους.
  • Παροχή κίνητρου κυρίως για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην δηλώνεται από πριν αλλαγή ωραρίου εργασίας ή η οργάνωση του χρόνου εργασίας καθώς και οι υπερωρίες στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Ο εργοδότης έχει και εδώ την ευχέρεια να μας απασχολεί υπερωριακά αυτή τη φορά όμως χωρίς να το δηλώνει άρα και χωρίς να το πληρώνει με την διευκόλυνση που του δίνει ο νόμος σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς καμία καταβολή προστίμου!
  • Ο εργοδότης θα μας ενημερώνει για τον τρόπο αλλά και το χρόνο που θα μας δίνεται η κανονική άδεια.  Άρα κανένας προγραμματισμός για το πότε θα μας δίνεται η άδεια μας.
  • Ποινικοποίηση στο δικαίωμα της διεκδίκησης και της συνδικαλιστικής δράσης, με βασικό στόχο να περάσουν όλα τα παραπάνω χωρίς καμία αντίδραση, απειλώντας και τρομοκρατώντας με βαρύτατο πρόστιμο και ποινές φυλάκισης, σε όσους αγωνίζονται και σηκώνουν ανάστημα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την καταστολή που στήνουν στους χώρους δουλείας κράτος και εργοδότες. Έρχεται να προστεθεί σαν ένα ακόμα ισχυρό όπλο στα χέρια της εργοδοσίας όπως έγινε και με τους προηγούμενους νόμους Χατζηδάκη και Αχτσιόγλου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι μόνοι κερδισμένοι για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ΟΛΕΘΡΟΣ για τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι οι εργοδότες, για αυτούς νομοθετούν , τις δικές τους επιδιώξεις εξυπηρετούν! Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας των Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών ζούμε στο πετσί μας τα ευέλικτα ωράρια, την εντατικοποίηση, την μη καταβολή αδειών, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τις μηνιαίες συμβάσεις, 15ημερες ακόμα και ημερήσιες, την ενοικιαζόμενη εργασία, την ημιαπασχόληση, τη μαύρη εργασία, την δουλειά χωρίς διάλλειμα, τα ατελείωτα ωράρια, τους χαμηλούς μισθούς. Επειδή ακριβώς επικρατεί αυτή η άθλια κατάσταση πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να κάνουμε και δεύτερη και τρίτη δουλειά, όχι από επιλογή όπως ξεδιάντροπα επικαλούνται στην κυβέρνηση, αλλά γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο μήνας. Και αντί το έτος 2023, που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να μειωθούν οι ώρες εργασίας, να παίρνονται μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον να διασφαλίζεται η 8ωρη εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, νομιμοποιείται το 13ωρο προς όφελος τάχα των εργαζόμενων. Οι 13 ώρες δουλειάς τη μέρα μας γυρνάει αιώνες πίσω, 150 χρόνια σχεδόν πίσω πριν τη καθιέρωση του 8ωρου. Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι προοδευτικό να δουλεύουμε μέχρι θανάτου, προοδευτικό είναι το δικαίωμα στην δουλειά με αξιοπρέπεια που θα καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες οι δικές μας και των οικογενειών μας! Ταυτόχρονα, να μην ξεχνάμε πως ΕΛΤΑ και εταιρείες ταχυμεταφρών υπήρξαν πρωτεργάτες όλων των αντεργατικών μέτρων, υπήρξαν πρωτοπόροι της εφαρμογής των ευέλικτων μορφών εργασίας για αυτό να αναλογιστούμε πως το νομοσχέδιο αυτό αν επιτρέψουμε να περάσει θα εφαρμοστεί άμεσα στον κλάδο μας!

Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και όλων των προηγούμενων, οι οποίες εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, βάζοντας στις ζωές μας τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», γιγαντώνουν την εκμετάλλευση μας με σκοπό την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΑΣ

Το Σ.Ε.Τ.Τ.Α καλεί τα Επιχειρησιακά Σωματεία του κλάδου μας να οργανώσουν τις συζητήσεις τους, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, με πλατιές ενημερώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς. Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου σε επαγρύπνηση για να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, για να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή, για να προετοιμάσουμε την αγωνιστική μας απάντηση και κλιμάκωση των νέων πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεων μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ (ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ)