Αθήνα 15/04/2020

Από: ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ -ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Αξιότιμες/οι  κυρίες/κύριοι

Την τελευταία περίοδο οπού η κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα, στα πλαίσια της πρόληψης του νέου κορονοϊού, στον κλάδο των Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών, πέραν του πολλαπλασιασμού της δουλειάς, παρουσιάζονται και φαινόμενα μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται, ελλείψεις, αλλά και φαινόμενα αυθαιρεσιών από την πλευρά των εργοδοτών του κλάδου, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις μέρες και ώρες εργασίας.

Το Συνδικάτο μας σας καταθέτει το παρακάτω υπόμνημα αιτημάτων και μέτρων προστασίας των εργαζόμενων και σας καλεί να εστιάσετε την προσοχή σας στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μας.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια κενά.
Καμία απόλυση εργαζομένου, να θεωρηθούν άκυρες όσες έχουν ήδη γίνει. Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων από απολύσεις και μετά την λήξη των μέτρων, όποτε και αν είναι αυτή.
Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ενταγμένες στην ΣΣΕ των μητρικών εταιριών, με ισχύ και στους εργαζόμενους στις franchise επιχειρήσεις
Άμεση συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι επιτροπές εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την καθημερινή απολύμανση των οχημάτων.
Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών. Να μην χρεωθούν καμία μέρα κανονικής άδεια. Όλες οι μέρες να θεωρηθούν ειδικού σκοπού.
Αυστηρή τήρηση του 5μέρου – 8ώρου. Σε περίπτωση εργασίας πέραν του 8ώρου, πληρωμή της υπερωριακής εργασίας, χωρίς αυτό να γίνει καθεστώς, να αποτελέσει μόνιμη πρακτική από πλευράς του εργοδότη.
Να μην επιτραπεί καμία απόλυση.
Η παράδοση των αποστολών να γίνεται εκτός του χώρου του πελάτη, στο πεζοδρόμιο. Σε διαφορετική περίπτωση οι αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος εφαρμόζοντας όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. 
Κατά προτεραιότητα να εξυπηρετούνται οι αποστολές άμεσης ανάγκης όπως φάρμακα, εξυπηρέτηση πολιτών με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.
Σε περιπτώσεις που θα παραστεί ανάγκη μετάβασης σε νοσοκομείο, σε κάποιο άλλο κτήριο υγειονομικής περίθαλψης ή σε κάποιο μαζικό χώρο ο διανομέας να πηγαίνει με ειδική στολή μιας χρήσης η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες οδηγίες.  
Λήψη των απαραίτητων μέτρων, τήρησης των αποστάσεων εντός του χώρου εργασίας, και της συγκέντρωσης εργαζόμενων σε κλειστούς χώρους.
Υποχρεωτική τοποθέτηση ειδικών Plexiglas σε όλα τα καταστήματα, για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του ιού.
Ο μέγιστος αριθμός πελατών να είναι ένας ανά εργαζόμενο, να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.
Επιμελής Καθαριότητα με απολυμαντικά μέσα ανά 2ωρο, σε όλους τους χώρους εργασίας.
Αντισηπτικά – γάντια – μάσκα σε αφθονία για κάθε εργαζόμενο σε όποια ειδικότητα και αν εργάζεται, απαραίτητη απολύμανση μετά την επαφή με οποιοδήποτε αντικείμενο ή χρήματα.
Καθημερινή απολύμανση των κλιματιστικών – εξαερισμών, των καταστημάτων, των χώρων διαλογής κτλ, αμέσως μετά την λήξη του ωραρίου.
Τακτική απολύμανση όλων των κτηρίων.
Αγορά πιστοποιημένων απορρυπαντικών απολυμαντικών, πιο συχνή καθαριότητα – απολύμανση στους χώρους που υπάρχουν εργαζόμενοι.
Ειδικοί χώροι απολύμανσης (παραβάν απολύμανσης) κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς
Καταβολή του Δώρου Πάσχα το αργότερο μέχρι τη Μ. Τετάρτη(σήμερα).
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού. Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6975761980(Παπαμιχαήλ Φιλιώ)

Με εκτίμηση,

το ΔΣ του ΣΕΤΤΑ