Βάσει των προβλέψεων που έχουν ανακοινωθεί από την Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες μέρες για παρατεταμένο καύσωνα στο Λεκανοπέδιο Αττικής , το κλαδικό Συνδικάτο Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ) απαιτεί να μη βγει κανένα δρομολόγιο όταν το θερμόμετρο καταγράψει 38 βαθμούς κελσίου και άνω.

Οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνες τις συνθήκες εργασίες στον κλάδο μας , σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουμε αφού η εντατικοποίηση της δουλειάς μας και τα εξαντλητικά ωράρια είναι πλέον καθεστώς μεγιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο σε εργατικά ατυχήματα και καταπόνηση της υγείας μας ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να παρθεί εδώ και τώρα άμεση απόφαση από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο της, που να υποχρεώνει τους εργοδότες να λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την θερμική καταπόνηση και να επιβληθεί διακοπή της εργασίας όταν καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες.

Κάθε καλοκαίρι ο κλάδος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με τον καύσωνα γι’ αυτό το ΣΕΤΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να μην υποκύψουν κάτω από τις πιέσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας να εργαστούν στη διανομή( courier, ταχυδρόμοι) και σε χώρους όπου ο κλιματισμός είναι ανεπαρκής ( καταστήματα, hub, βανάκια) ή ακόμα και ανύπαρκτος, να μην δουλέψουν σε συνθήκες καύσωνα, με τον φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασης-απόλυσης ( ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, συμβασιούχοι).

Συνάδελφοι, προσοχή σε περίπτωση που νοιώσουμε κόπωση, κούραση ή αδιαθεσία λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών να μην κάνουμε μια απλή στάση όπως κάθε χρόνο μας υποδεικνύουν οι εργοδότες , ενώ θα πρέπει να απαγορευτεί η εργασία λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών λόγω του καύσωνα!

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσει άμεσα με το Συνδικάτο του το ΣΕΤΤΑ και να καταγγείλει τέτοιου είδους αυθαιρεσίες!

Το ΣΕΤΤΑ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους των Ταχυδρομείων- Ταχυμεταφορών να οργανωθούν στο Συνδικάτο τους και να παλέψουν για την διεκδίκηση και την υπεράσπιση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Για το δικαίωμα της διακοπής της εργασίας (εξωτερικής εργασία) κατά την διάρκεια του καύσωνα. Οι εργαζόμενοι με μηχανάκι, αυτοκίνητο, van, πεζοί μαζί με το ΣΕΤΤΑ να βγούμε μπροστά και να απαιτήσουμε συνθήκες ανθρώπινες για την εργασία μας που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας!

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου μας να είναι σε επαγρύπνηση ότι θα εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μετρά προστασίας της υγείας των εργαζομένων ώστε οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καύσωνα ,καθώς και οι ΕΥΑΕ στον κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου μας, να είναι σε ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν όπου προκύψει σοβαρή ανάγκη.

Απαιτούμε :

  • Να απαγορευτεί η διανομή από 38 βαθμούς και άνω στον καύσωνα.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Να μην χαθεί μεροκάματο ή ημέρα άδειας.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  • ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΚΡΑΝΟΣ, ΜΠΟΥΦΑΝ ΜΗΧΑΝΗΣ, ΝΕΡΟ, ΧΥΜΟ, ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ)
  • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
  • ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΝΣΗΜΑ
  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ