136 χρόνια πριν στο Σικάγο , ο δρόμος της διεκδίκησης άνοιξε για όλη την εργατική τάξη! Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τιμάμε την 1η Μάη και τους αγωνιστές εργάτες που με αυτοθυσία όρθωσαν τοίχος αντίστασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  όλης της εργατιάς σε όλη την γη. Ημέρα τιμής για όλους εκείνους που έδωσαν την ζωή τους , άντεξαν βασανιστήρια , εξορίες, καθιέρωσαν την 1η Μάη σύμβολο στον αγώνα της κατάκτησης κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα για τα ταξικά συνδικάτα βασικό καθήκον είναι να διατηρηθεί το νόημα και η αξία της Πρωτομαγιάς όχι σαν μια αργία , άλλα ως το φωτεινό παράδειγμα από τις μνήμες των αγώνων του παρελθόντος αλλά και του σήμερα και όλων αυτών που θα ακολουθήσουν, κόντρα στην καταπίεση της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου!

Η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιλέγουν την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με στόχο τους την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο πλαίσιο του σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – ΡΩΣΙΑΣ – ΕΕ, όπου οι μόνοι ηττημένοι είναι οι λαοί.
Τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν μπορούν να ταυτιστούν με τα συμφέροντα των αφεντικών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Η εργατική τάξη δεν διαλέγει στρατόπεδο ληστή, η εργατική τάξη διαλέγει να είναι με τους λαούς, διαλέγει τον δρόμο του αγώνα και  της διεκδίκησης για :

  • Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο , με οποιαδήποτε πρόσχημα και τρόπο, με πολεμικό υλικό , με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στην χώρα.                                             

Ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια , στα είδη βασικής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στην ενέργεια, τα τρόφιμα συνεχίζεται. Κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχουν νομοθετήσει για όλους τους αντεργατικούς νόμους, τον νόμο- έκτρωμα Χατζηδάκη, για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτές οι πολιτικές και οι νόμοι τους, είναι αυτοί που οδήγησαν τους μισθούς και τις συντάξεις μας στα τάρταρα, στην εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο, στην καθιέρωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στην εκμετάλλευση, στην ανασφάλεια, στην φτώχεια. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας , ενάντια σε κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει την ζωή μας και την προστασία της υγείας μας ως κόστος, που έχει την ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας και βάζει σε κίνδυνο την ίδια μας την ζωή.

Οι αυξήσεις των 1,66 ευρώ τη μέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας συνολικά το ρόλο διαπραγματευτή και διαπραγματευόμενου υποτιμά την νοημοσύνη μας και προκαλεί οργή την ίδια στιγμή που κάθε λαϊκό νοικοκυριό υποφέρει από την ακρίβεια που έχει φτάσει στα ύψη! Οι αυξήσεις που μας καυχιέται η κυβέρνηση βρίσκονται όχι μόνο αρκετά κάτω από τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι πριν 13 χρόνια αλλά και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών που λεηλατούν το εργατικό εισόδημα καθημερινά.

Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή καταστολής, σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων που έχουν στόχο τους η κυβέρνηση και τα αφεντικά. Έχουμε όπλο μας τις σημαντικές νίκες των εργαζομένων στην Cosco, στην E-food, στη ΛΑΡΚΟ, στα πετρέλαια Καβάλας, μας δείχνουν το δρόμο της ελπίδας, του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, μας δείχνουν πως η λύση βρίσκεται στην πάλη των ενωμένων σαν μια γροθιά εργατών, η ενότητα όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτου σχέση εργασίας, ανεξαρτήτου χώρας, φύλου, καταγωγής! Στόχος μας να γίνει μέσα από την ενότητα μας, η ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, μέχρι  να γίνουμε εμείς οι εργαζόμενοι ,αυτοί που θα καρπωνόμαστε τον πλούτο που παράγουμε!

Διεκδικούμε :

  • Κατάργηση της Ενοικιαζόμενης Εργασίας- Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε Αορίστου  με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα.
  • Παροχή μέσων προστασίας κάθε 2 χρόνια
  • Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
  • Μέτρα προστασίας για την Υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
  • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό
  • Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο κ.ά.
  • Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΜΑΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (προσυγκέντρωση στις 9.30 στην Κάνιγγος)

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ

Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ Η ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ