Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι στην ACS βιώνουμε την ανασφάλεια, καθώς το επιχειρησιακό σωματείο είναι σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ που έχει λήξει από τις 30/4/2024 και αυτό δημιουργεί κλίμα αναστάτωσης.
Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων, αυτές που η εργοδοσία ονομάζει μη ανανέωση συμβάσεων, όπως επίσης και η μετατροπή συμβάσεων διάρκειας 6 μηνών σε συμβάσεις μήνα. Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που πετιούνται στην ανεργία, και για εργαζόμενους που από την ανασφάλεια ωθούνται στην ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Αυτό βέβαια είναι μια τακτική που ακολουθεί χρόνια η εργοδοσία της ACS, από τότε που έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού με συμβασιούχους εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, δηλαδή φθηνότερο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή την τακτική των απολύσεων αλλά και της μετατροπή των συμβάσεων από εξάμηνες σε μηνιαίες την αξιοποίησε η εργοδοσία προς «γνώση και συμμόρφωση» γιατί στις 9 Απρίλη στην Πανελλαδική Απεργία οι συνάδελφοι έκαναν το βήμα και απέργησαν. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν κάτι που «πόνεσε» την εργοδοσία παρόλες τις προσπάθειες της να στήσει ακόμα και απεργοσπαστικό μηχανισμό φέρνοντας εργαζόμενους που κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή τους να δουλέψουν την ημέρα της απεργίας.
Όμως καμία απειλή και καμία λεκτική τρομοκρατία δεν είναι χειρότερη από την τρομοκρατία της καθημερινότητας στην δουλειά και στη ζωή συνολικά. Μας στερούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στο δικαίωμα σε αξιοπρεπείς μισθούς για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας, σε συνθήκες εργασίας που δεν βάζουν την ασφάλεια της υγείας μας και της ζωής μας σε κίνδυνο. Δεν είναι χειρότερη από το να μην μπορούμε να προσφέρουμε τις μέρες των γιορτών που πέρασαν στις οικογένειες μας τα βασικά εξαιτίας της άρνησης της εργοδοσίας να μας καταθέσουν τα χρήματα μας, αυτά που προβλέπονται από τα συμφωνημένα bonus. Για τα οποία προκλητικά η εργοδοσία δηλώνει με ανακοίνωση της ότι «θα σας δώσουμε τα bonus σας», όταν υπογραφεί η ΕΣΣΕ.
Για αυτούς τους λόγους δεν τρομοκρατούμαστε από τακτικές τις εργοδοσίας, αντίθετα πεισμώνουμε και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα μας συμμετέχοντας στην απεργία της Πρωτομαγιάς την Πέμπτη 1η Μάη στις 10:30 στο Σύνταγμα.
Η ιστορία των αγώνων της τάξης μας επιβεβαιώνει πως ο λαός μπορεί να βάλει και θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις στον δρόμο της ανατροπής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Από το Σικάγο του 1886 και τους αγώνες για το 8ωρο ως την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη και την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.
ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ
Οι εργαζόμενοι έχουμε ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια μας την ενότητά μας μέσα από το επιχειρησιακό μας σωματείο αλλά και το κλαδικό μας σωματείο Σ.Ε.Τ.Τ.Α. Όλα αυτά τα χρόνια όσα εμπόδια και αν έχουμε συναντήσει αυτό που πάντα θα μας κρατάει ζωντανούς είναι η πάλη του αγώνα μας και της διεκδίκησης! Όσο και αν προσπαθεί η εργοδοσία να το σπάσει οι εργαζόμενοι θα απαντάμε ενωμένοι σαν μια γροθιά!
Συνάδελφοι, το δίκιο κερδίζεται μόνο στο δρόμο, μαζί με τους συναδέλφους μας, τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και όσους ορθώνουν το ανάστημα τους απέναντι στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και όσους τους προσκυνούν.
Το Σ.Ε.Τ.Τ.Α στέκεται δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων στην ACS και του επιχειρησιακού σωματείου για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις που ακολουθούν και σε όποια αγωνιστική απόφαση παρθεί από το Επιχειρησιακό Σωματείο.
Η 1η ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Leave a Reply