Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το νέο «σχέδιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του δικτύου και των υπηρεσιών στα ΕΛΤΑ», βρίσκεται σε εξέλιξη και διαρθρώνεται γύρω από τρείς κύριες φάσεις υλοποίησης , διάρκειας 6 μηνών η κάθε μια μέχρι το τέλος του 2024. Η α φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί με το κλείσιμο 100 καταστημάτων σε Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα. Η β φάση είναι αυτή που τρέχει, με την ολοκλήρωση της έως το τέλος του 2023 και που βασικό της στόχο έχει την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και δικτύου.

Η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Οκτώβρη από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σκλήκα μέσω τηλεδιάσκεψης προς τους εργαζόμενους, αλλά και όσες έχουν ακολουθήσει, όπως από την παρέμβαση του στο Συνέδριο της ΠΟΣΤ, μόνο καλά μαντάτα δεν έχουν για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πολίτες σχετικά με τις υπηρεσίες που θα τους παρέχονται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία το επόμενο διάστημα.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει ανακοινώσει κι έχει προχωρήσει σε κλείσιμο καταστημάτων «αλληλοεπικαλυπτόμενων και ασύμφορων», ως εκ τούτου θα απολυθούν συμβασιούχοι εργαζόμενοι, με ερωτηματικό ο τρόπος αξιοποίησης των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζόμενων. Για την κάλυψη των αναγκών της διανομής στις περιοχές που κλείνουν καταστήματα, θα αναπτυχθούν συνεργάτες, οι γνωστοί σε όλους μας πράκτορες, και ο ψηφιακός ταχυδρόμος. Θα προχωρήσει σε ενιαία εταιρεία ΕΛΤΑ-ΕΛΤΑ COURIER. Χωρίς να διευκρινίζεται ποιο είναι το μέλλον των ήδη εργαζομένων, εάν δηλαδή θα συνεχίσουν να εργάζονται ή θα απολυθούν, έγινε λόγος για συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας από τις μηνιαίες που ισχύουν τώρα, καμία συζήτηση για σταθερή κα μόνιμη δουλειά.

Ταυτόχρονα κρυφό μυστικό ανάμεσα στους εργαζόμενους, τις συμβιβασμένες δυνάμεις στα επιχειρησιακά σωματεία των ΕΛΤΑ, την διοίκηση είναι και νέα εθελούσια έξοδος, κοινώς εκβιαστικές αποχωρήσεις εργαζόμενων.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΟΠΑΙΓΜΕΝΟ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΤΗΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Καταγγέλλουμε την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και των διοικήσεων που διόρισαν, οι οποίες υλοποίησαν και υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς.  Αυτή η πολιτική έφερε τις εθελούσιες αποχωρήσεις, στην πραγματικότητα απολύσεις 2.000 μόνιμων υπαλλήλων (το 35% του προσωπικού) από το 2020, το κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων, την εντατικοποίηση και τις περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Όλα στον βωμό της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των ΕΛΤΑ, μέσα σε ένα πλαίσιο λειτουργίας με αποκλειστικό κριτήριο τους αδυσώπητους νόμους της αγοράς.

Ταυτόχρονα κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της “απελευθερωμένης” αγοράς. Χαμένοι οι εργαζόμενοι σε αυτές και στα ΕΛΤΑ, ο λαός που χρυσοπληρώνει για μια βασική και αναγκαία υπηρεσία και ιδιαίτερα οι κάτοικοι στις περιοχές που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα από τα υποκαταστήματα που κλείνουν.

Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα τις πλειοψηφίες στην ΠΟΣΤ και των συμβιβασμένων παρατάξεων στα επιχειρησιακά σωματεία των ΕΛΤΑ  οι οποίοι όχι μόνο όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους για το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων μας, αλλά δεν βγάζουν άχνα μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις στα ΕΛΤΑ, είναι άφαντοι από κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, αντί να είναι στα κάγκελα και να οργανώνουν αγωνιστική απάντηση επιλέγουν την συνδιαλλαγή με τις διοικήσεις και να μην κουνιέται φύλλο.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ – ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

Συνάδελφοι, το Σ.Ε.Τ.Τ.Α κρούει των κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους εργαζόμενους σε ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER αλλά και όλου του κλάδου, καθώς οι επιπτώσεις δεν θα επηρεάσουν μόνο όσους εργαζόμαστε στα ΕΛΤΑ αλλά όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω και όσους εργαζόμαστε στις ιδιωτικές εταιρίες των ταχυμεταφορών!

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να γυρίσουμε την πλάτη στις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΟΣΤ και τα επιχειρησιακά σωματεία, που είναι σύμφωνοι για το κλείσιμο καταστημάτων, την εντατικοποίηση που βιώνουμε, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις μειώσεις σε μισθούς και δώρα, την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Σήμερα βιώνοντας την ακρίβεια,  μισθούς που δεν φτάνουν να καλύψουν τα βασικά, που τα δικαιώματά έχουν καταπατηθεί με ένα σωρό αντεργατικούς νόμους, είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι συνάδελφοι να οργανωθούμε παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις.

Διεκδικούμε :

  • Να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς δουλειά, να μην κλείσουν άλλα καταστήματα
  • Φθηνές και ποιοτικές ταχυδρομικές υπηρεσίες για όλο τον λαό από τον Έβρο έως την Κρήτη
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μετατροπή όλων των συμβάσεων ενοικίασης σε αορίστου με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 12/11 ΣΤΙΣ 10.30πμ ΣΤΟ ΕΚΑ (3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ & ΜΑΡΝΗ) 2Ος ΟΡΟΦΟΣ

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΜΕ -ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ!