Αθήνα,  19/07/2023

Προς :

1. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΑΕ

2.  ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΑΕ

3. SPEEDEX ΑΕ Ταχυμεταφορών

4. ΑCS Μ

5. DHL EXPRESS HELLAS AE

6. ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΑΕE

7. ΣΚΡΟΥΤΖ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε (Skroutz Last Mile)

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλές και έχει ήδη ανακοινωθεί από την Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι από  αύριο θα υπάρχει επιδείνωση του καιρού με το  θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς κελσίου.

Την προηγούμενη Τετάρτη 12/07/23 εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. 65581) στην οποία αναφέρονται τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Υπενθυμίζουμε ότι  στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι :

  1. H υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης αντικαθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00

2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία

4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Οι εργαζόμενοι του κλάδου των Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών καλούμαστε να δουλέψουμε κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες με δεδομένη και  την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές που μαίνονται σε αρκετές περιοχές της Αττικής και καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εργασία μας. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση πολλαπλασιάζεται η επικινδυνότητα, κυρίως για όσους δουλεύουμε με μηχανάκι ( courier, ταχυδρόμοι ), αλλά και για όσους δουλεύουμε πεζοί, με αυτοκίνητο- van, σε χώρους που ο κλιματισμός- εξαερισμός είναι ανεπαρκής έως και ανύπαρκτος.

Το Συνδικάτο Ταχυδρομείων –  Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ) απευθύνεται προς όλους τους εργοδότες των εταιριών του κλάδου να τηρήσουν τις οδηγίες που εξήγγειλε η Κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα για να μην κινδυνέψει η ζωή κανενός εργαζόμενου του κλάδου , για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Επιπλέον απαιτούμε :

  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Να μην χαθεί μεροκάματο ή ημέρα άδειας.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Χορήγηση όλων των  απαραίτητων ΜΑΠ και όλων των αναγκαίων προμηθειών για την αντιμετώπιση της ζέστης ( π.χ δωρεάν δροσερό νερό, συχνότερα διαλείμματα, κλιματιζόμενοι χώροι για ξεκούραση κα )