Το ΣΕΤΤΑ καλεί τον κάθε εργαζόμενο  των Ταχυδρομείων  και Ταχυμεταφορών να έρθει  σε επαφή με το συνδικάτο μας και να μας ενημερώσει  για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ίδιος και η οικογένεια του!

Εδώ και τώρα απαιτούμε  την  κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και όσων ή  νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, ή φροντίζουν μέλη της οικογένειάς τους που νοσούν , ή έχει  διακοπεί η εργασία τους λόγω των προληπτικών μέτρων.

Οι εργαζόμενοι ερχόμαστε καθημερινά  αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, με απειλές για απολύσεις, για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, για αναγκαστική αλλαγή βαρδιών, για να πάρουν οι εργαζόμενοι άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας.  

Η πανδημία  του κορονοϊού δεν σταματά  καθημερινά να αναδεικνύει  το ξεγύμνωμα της  πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Είναι επιλογή που διαχρονικά  συνεχίζεται και  από την σημερινή κυβέρνηση ΝΔ η υποχρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας, η  εμπορευματοποίηση της. Είναι  επιλογή που διαχρονικά  συνεχίζεται η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, που ενισχύεται από το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση που  αποδυναμώνει τον ενιαίο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το να είναι ατομική ευθύνη και όχι συλλογική παροχή του κράτους σε όλους η πρόληψη, η υγεία.

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΣ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ!!!

Για αυτό τον λόγο, αντί να δίνουν κονδύλια ώστε τα μέτρα προφύλαξης να τα παρέχει το κράτος δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό , δίνουν φοροαπαλλαγές για τις “πληττόμενες” εταιρείες. Γι’ αυτό τον λόγο αντί να προχωρήσουν άμεσα σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία απολύουν συμβασιούχους στα νοσοκομεία.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΕΡΕΣΙΑ

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στον κλάδο μας! Στα ΕΛΤΑ COURIER για παράδειγμα είχαμε καταγγελία ότι  δεν τηρούνται ούτε καν τα  απαραίτητα  μέτρα προστασίας γιατί όπως λένε δεν προβλέψανε την πανδημία και βάση τις  οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ προτρέπουν τους εργαζόμενους να λάβουν μόνοι τους μέτρα για την διασφάλισή  τους .Μέχρι σήμερα στο κατάστημα της ΛένορμΤΟαν που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει γίνει απολύμανση του χώρου ,δεν υπάρχουν χειροπετσέτες , σαπούνι χεριών, απολυμαντικά, γάντια  κτλ. Όπως επίσης δεν τηρούνται ούτε καν  υποτυπώδη ως προς την παράδοση των αντικειμένων στους πελάτες δηλαδή παραλαβή από την είσοδο και εξόφληση αντικαταβολών μέσω καρτών και όχι με μετρητά.

Το ΣΕΤΤΑ καταγγέλλει την διοίκηση των ΕΛΤΑ COURIER για  την έλλειψη  μέτρων προστασίας  και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η ασυδοσία τους δεν έχει τέλος. Αντί να κλείσουν όλες τις εγκαταστάσεις, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε απολυμάνσεις, σε παροχή ατομικών ειδών προστασίας, εξετάσεις των εργαζομένων κτλ, ασχολούνται μόνο με την κερδοφορία τους , επειδή λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έχει ανέβει η δουλεία.

Στην Γενική Ταχυδρομική αντίστοιχα καταγγέλλουμε την διοίκηση της εταιρίας που δεν έχει λάβει και εκεί  ούτε καν τα βασικά  μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και την ανύπαρκτη ενημέρωση  των εργαζομένων όπως οφείλει για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας με βάση οδηγιών του ΕΟΔΥ και το αίσχος της απόλυσης εργαζομένου  που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες(καρδιολογικά προβλήματα)  επειδή ζήτησε να κάνει  χρήση της ειδικής άδειας!!!

Θα μας  βρουν μπροστά τους. Τα ταξικά συνδικάτα, δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, είναι ντροπή και αίσχος μπροστά σε τόσο σοβαρά θέματα όπως αυτό της πανδημίας να λειτουργούν με βάση το κέρδος και το συμφέρον της κάθε επιχείρησης!

Καλούμε το υπουργείο εργασίας να παρέμβει τώρα και να σταματήσει την εργοδοσία της ΕΛΤΑ courier και Γενικής Ταχυδρομικής  που προκειμένου να εξασφαλίσει την κερδοφορία της, δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία.

Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας. Πληρώνουμε όλη την ζωή μας στον ΕΟΠΠΥ, στον ΕΦΚΑ, στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια, το κράτος για να μην μπορούμε να κάνουμε μια εξέταση; να νοσηλευτούμε αν υπάρξει ανάγκη; Η έμμεση παραδοχή τους για την γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας δείχνει και την αναγκαιότητα, την κατεύθυνση των αιτημάτων μας:

 • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
 • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
 • Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 (πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κλπ). Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
 • Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Το συνδικάτο μας διαφωνεί γενικά με την δουλειά από το σπίτι ως ευέλικτη μορφή εργασίας που όχι μόνο διευθετεί τον χρόνο εργασίας αλλά αποξενώνει τον εργαζόμενο. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί συνάδελφοι μας αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας καταφεύγουν ή και εξαναγκάζονται στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο προστασίας. Τον φόβο και την ανησυχία μας πρέπει να τον κάνουμε δύναμη διεκδίκησης των ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασίας.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

 • Να μην χρεωθούν καμία μέρα κανονικής άδεια. Όλες οι μέρες να θεωρηθούν ειδικού σκοπού.
 • Να δοθεί η δυνατότητα η άδεια ειδικού σκοπού να δοθεί και σε εργαζόμενους που φροντίζουν ασθενείς, συναδέλφους που είναι σε καραντίνα και συναδέλφους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
 • Η παράδοση των αποστολών να γίνεται εκτός του χώρου του πελάτη, στο πεζοδρόμιο. Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος εφαρμόζοντας όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. 
 • Σε περιπτώσεις που θα παραστεί ανάγκη μετάβασης σε νοσοκομείο, σε κάποιο άλλο κτήριο υγειονομικής περίθαλψης ή σε κάποιο μαζικό χώρο ο διανομέας να πηγαίνει με ειδική στολή μιας χρήσης η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες οδηγίες.  
 • Τοποθέτηση ειδικών Plexiglas σε όλα τα καταστήματα, για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του ιού.
 • Ο μέγιστος αριθμός πελατών να είναι ένας ανά εργαζόμενο.
 • Επιμελής Καθαριότητα με απολυμαντικά μέσα ανά 2ωρο. 
 • Αντισηπτικά – γάντια – μάσκα σε αφθονία για κάθε εργαζόμενο σε όποια ειδικότητα και αν εργάζεται.
 • Καθημερινή απολύμανση των κλιματιστικών – εξαερισμών, των καταστημάτων, των χώρων διαλογής κτλ, αμέσως μετά την λήξη του ωραρίου.
 • Άμεση απολύμανση όλων των κτηρίων.
 • Αγορά πιστοποιημένων απορρυπαντικών απολυμαντικών, πιο συχνή καθαριότητα – απολύμανση στους χώρους που υπάρχουν εργαζόμενοι.
 • Ειδικοί χώροι απολύμανσης (παραβάν απολύμανσης) κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς.